Mikä on nopein ja helpoin rahoituksen muoto

Lainaa haetaan netistä lähes poikkeuksetta aina kovassa kiireessä ja unohdetaan, että etenkin pienemmissä lainoissa kustannukset saattavat todella lyödä ällikällä. Nyt taas on noussut ajankohtaiseksi uutinen vuosien takaa, jolloin muutama pikalaina yhtiö markkinoi lainatuotteitaan aggressiivisesti yli 200 prosentin vuosikorolla.

No, vuosia myöhemmin sama asiaa puitiin oikeuden toimesta, kun kuluttajaasiamies puuttui peliin asianomaisten nostettua kanteen. Osa yhtiöistä taipui maksamaan näille asianomaisille sopimuksen mukaisen korvauksen ylihintaisista lainoista.

Koko jutun voit lukea täältä: pikavippi- ja perintäfirma taipuu oikeuden edessä (Yle.fi).

Lainsäädäntö on tiukka nykyään mitä tulee kuluttajaluottoihin tai ylipäänsä kuluttajien oikeuksiin verkossa. Kaikilla on oikeus 14 vuorokauden peruutusoikeuteen ja kaikkea toimintaa valvontaa erittäin tarkasti. Voidaan melkein sanoa, että jokaisella prosessilla on oma toimielimensä, joka valvoo että lainsäädöntä ja sopimuksia noudatetaan.

Kuuluminen Finanssivalvonnan ja Etelä-Suomen Aluehallintoviraston piiriin ei taannut näille asiakkaille sitä, että lainat ovat turvallisia kuten jälkeenpäin on käynyt ilmi ovat ne aiheuttaneet pahimmillaan jopa lukuisia velkaongelmia.

Nopeat pikaluotot tänäpäivänä

Nykyään monen lainanhakijan onneksi myös pienten nopeiden lainojen korot ja muut piilo- sekä sivukustannukset on pyritty laskemaan mahdollisimman alhaiseksi ja tämä on aiheuttanut lukemattomia päänsärkyjä lainafirmojen omistajien keskuudessa.

Jos vertaillaan ja tutkitaan tarkasti pikalainojen tarjontaa voidaan huomata, että kuka vaan voi näin halutessaan päättää, vaikka että pikaluotto heti on minulle hyvä ja nopea vaihtoehto.

Ja tämä on ok, sillä korot eivät missään vaiheessa voi päästä yllättämään vaikka varsinaista vertailua ei edes tehtäisi. Luotonantajille on laitonta olla noudattamatta lainoille asetettuja määräyksiä, kuten korkokattoa tai maksimimaalisia sivukuluja.

Mitä asioita kannattaa kuitenkin huomioida ennen pikalainan hakemista?

Jokaisen lainanhakijan kannatisi pitää oma check-listaansa, johon kirjoittaa rasti-ruutuun tarvittavat toimenpiteet ennen lainan hakemista. Varmista ihan ensimmäiseksi, että maksukykysi riittää ja kuinka suureen lainaan se riittää. Ja mieti kaksi kertaa onko järkevää ottaa laina nyt vai säästänkö tarvittavan rahasumman itse (aina tämä ei ole vaihtoehto).

Kun ollaan siinä vaiheessa, että ollaan päätetty ottaa pikalainaa on aika siirtyä etsimään sopivia lainapalveluita. Tarjonta on erittäin runsas ja uusille lainahakijoille se saatta aiheuttaa jopa valinnanvaikeutta. Sanotaan nyt näin, että kaikki pikaluottoja myöntävät palvelut ovat hyvin samankaltaisia ja tuotteet lähes identtisiä, ainoa ero löytyy tarkastelemalla lainaehtoja joista nähdään lainan todelliset kustannukset. Toinen suuri ero liitty luotonantajan vaatimuksiin, mikä on palvelun ikäraja, onko vuositulorajaa, onko muita ehtoja.

Monen lainanhakijan kohdalla useita vaihtoehtoja rajautuu pois, koska edullisimmat lainantarjoajat vaativat säännöllisiä ja keskimääräisiä tuloja, mutta lainan tarpeessa olevat ovat usein hyvin pienituloisia tai keskituloisia jotka ovat tehneet muita suurempia hankintoja.

Vielä ennen lainan hakemista kannattaa lukaista läpi aikaisempi artikkeli siitä miten lainaa haetaan turvallisesti netistä.